top of page

Tereza Vinklerová: Spokojený osobní život je základ

Má zkušenosti z BNP Paribas, PPF Banky či investiční skupiny Emma Capital Jiřího Šmejce. Svou expertízu na úvěrovou analytiku a M&A Tereza Vinklerová postupně rozšířila také o přípravu primárního úpisu akcií. Ve své současné pozici finanční manažerky společnosti Eurowag má na starost ESG finanční reporting a řídí strategické projekty finančního oddělení, zejména v oblasti dluhového financováni. „U valuací a business plánů jsem konzervativní. Protože jsem začínala jako úvěrový analytik, vidím hned spíše rizika,“ říká manažerka, která byla v loňském roce zařazena do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.



131 inspirativních - Tereza Vinklerová - Cover Story - FinŽeny

Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva?

Mít své první podřízené a snažit se jim být dobrý šéf. Když jsem poprvé dostala svůj tým, snažila jsem se číst vše okolo leadershipu, zadávání úkolů a motivace. Jelikož mými podřízenými jsou většinou mladí lidé po škole, je důležité jim vstup do pracovního života udělat co nejsnazší. Zároveň musíte být i jejich mentorem. Mladému člověku nelze jen zadat úkol a dál se nestarat. Tím, že se zajímáte i o rozvoj člověka, zvýšíte jeho zájem i motivaci a tím vzroste kvalita jeho výstupů. 


 

Co vás nejvíce motivuje ve vašem pracovním životě?

Vidět věci se posouvat a rozvíjet a úspěšně realizovat zadání, která se zdají být na první pohled nemožné. Mě osobně motivuje překonávat překážky a řešit komplikovanější situace. 



V čem se považujete za inovativní? A v čem spíše za konzervativní?

Mám sice na jednu stranu ráda složité úkoly nebo transakce, ale zase si ráda přístupy k jejich řešení zjednodušuji, a proto vítám každou inovativní technologii. Teď jsme v období, kdy je fenoménem AI. Jsem zvědavá, kam se díky této technologii posune finanční modelování a celková práce s daty.

Naopak konzervativní jsem u posuzování business plánů a valuací. Asi proto, že jsem začínala jako úvěrový analytik, vidím hned spíše rizika a automaticky challenguji růsty v plánech.



Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

Moje zaměření je financování, risk management a ESG reporting. V oboru ESG vídáte spíše ženy, takže na meetingu je očekávané, že seskupení bude nejméně 50-50. Co se týká financování, tam je stále žen málo a to nejen v Praze, ale i v Londýně. Za ty roky jsem si i díky působení v M&A zvykla, že jsem často na meetingu jediná žena a moje pracovní prostředí je spíše mužské. Uvítala bych, kdyby se to v budoucích letech genderově více namíchalo. Nicméně jsem ráda, že v Eurowagu se toto téma bere vážně a díky různým aktivitám, jako je například letošní mentoringový program pro ženy, se otevírají dveře a možnosti ženám se v práci více realizovat a posouvat.


 

S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat? 

Upřímně, sama se sebou. Konkrétně s imposter syndromem, který mě nejvíce ovlivňoval, když mi bylo 27-30. K eliminaci imposteru mi hodně pomohl couching a pár terapii. Člověk by se za to neměl stydět, každý občas o sobě začne pochybovat a je dobré popovídat si s někým mimo bublinu, nejlépe odborníkem. A pak obecně pomáhá mít stálého mentora.


 

Jaké ze svých vlastností považujete pro svou profesi za nejpraktičtější? A máte vlastnosti, které se naopak snažíte spíše upozaďovat?

Jsem hyperaktivní člověk, takže dokážu efektivně deliverovat věci v kratším čase. Vedle této vlastnosti jsem si ale musela osvojit pečlivost a kontrolu, ať už technickou nebo analytickou. Dále bych asi vyzdvihla empatii, a hlavně troufalost a odvahu. Vlastnostmi, které bych ráda upozadila, jsou moje impulzivnost, občasná zbrklost a overthinking.



Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Řekla bych, že klíč je ve vybudování individuální rutiny. Moje je, že o pracovním týdnu se snažím vstávat pravidelně v 6:30 - 7:00, podle toho, zda je zima, nebo léto, a mít hodinu nebo dvě pro sebe. Alespoň třikrát týdně ráno zařadit jógu a meditaci, která eliminuje stres. Jelikož náš office je 20 minut pěšky od mého bytu, vyčistím si hlavu procházkou do práce a z práce. A potom uplatňuji pravidlo, že od 18 do 21:30 je čas buď na sport, nebo pro blízké. Mám na to dokonce i blocker v kalendáři. A před spaním řešit jednoduché věci, agendu na druhy den, maily, záleží na workloadu. Víkendy by měly být bez práce. Co se týká dovolených, snažím se všechny úkoly uzavřít před dovolenou a častokrát si mažu aplikaci Teams a Outlook z telefonu. Šéf a kolega vědí, že v urgentní situaci mi mohou zavolat, ale dovolená má doopravdy sloužit k odpočinku a to se snažím dodržovat. Stejně jako si ji opravdu vybírat. Když se to vše člověk snaží hlídat, je work-life balance kočírovatelný.



Jak podle vás více zapojit muže i do debat nad tématy, která rezonují mezi ženami ve financích?

Úplně jednoduše s nimi o tom otevřeně mluvit. Ale ne negativním, konfrontačním stylem, jakým se to často děje. Muži by se i rádi o tomto tématu více bavili, ale myslím, že se bojí pocitu, že je někdo bude za něco vinit. Když je někde problém nebo úskalí, měl by proběhnout dialog, kde se lidi snaží si vzájemně porozumět s respektem. Jako dobrý krok vnímám, že v rámci mentoringových programů pro ženy nejsou v rolích mentorů jen ženy, ale i muži, jak se již děje na platformě Femme Palette, kde jsem sama mentorkou. Tak bude koncipovaný i náš interní mentoringový program v Eurowagu.



Je podle vás cestou k rovnému odměňování mužů a žen zveřejňování mezd na konkrétních pozicích?

Pravidelná analýza platů by určitě měla probíhat, ať už napříč obory nebo interně ve firmách. Obecně se platová ohodnocení pozic dají zjistit z přehledů vypracovávaných recruitingovými agenturami. Co se týká zveřejňování platů interně ve firmách, myslím, že pracovník by neměl znát výši platu svého kolegy, tento přílišný detail mi přijde za hranou. Jsem spíš pro zavést ratio, které bude výstupem analýzy platu a pak ukázat na škále například 1-10, kdy 1 znamená, že platy jsou v rámci pozice vyrovnané, a 10, že jsou velmi rozdílné, jak si daná pozice nebo department stojí. Myslím, že by se neměli porovnávat jen ženy vs. muži, ale i kolegové mezi sebou bez ohledu na pohlaví. Nicméně rozdíly vždy budou, na určitou pozici se vám může přihlásit velmi zkušený a dražší kandidát, u kterého víte, že se vyplatí si připlatit, ale u jiné pozice, ač v rámci stejného levelu, je povýšen někdo méně zkušený a logicky platy mít stejné nebudou.



Jaké aktivity vám pomáhají udržet si energii pro náročné profesní období?

Během týdne to je jóga, běhání a procházky. Víkendy se snažím trávit co nejvíce venku, nejlépe mimo město. Mám štěstí, že partner je hodně sportovně aktivní, takže v létě trávíme čas na kole a v zimě na lyžích. Teď nově mě chytly skialpy. Ale není to jen o sportu, důležitá je i životospráva, to, že se o sebe staráte. Mít spokojený osobní život, u toho vše začíná a končí.


bottom of page