top of page

Veronika Civínová: V životě mě občas zdržuje můj perfekcionismus

Je zkušenou právní poradkyní pro investiční transakce. V praxi to znamená hledat cesty, aby mohly být projekty realizovány v neustále se měnícím prostředí investičního bankovnictví. Dá se na takovou kariéru připravit na české vysoké škole? Podle Veroniky Civínové je tuzemské vzdělávání v oboru finančního práva nedostatečné. “České vysoké školy ho sice vyučují, ale velmi obecně. Máme proto vlastní vzdělávací systém a při přijímání nových kolegů a kolegyň počítáme s tím, že jim vše nejprve vysvětlíme a zaučíme je,” říká v rozhovoru pro projekt #FinŽeny.

Proč jste si vybrala práci ve finančnictví?

Byla to vlastně náhoda. Kamarádka se zmínila, že její známý shání studenta právnické fakulty, asi do advokacie. Šla jsem na pohovor a ocitla se v mezinárodní investiční bance. Zalíbilo se mi tam.


Patříte ke skupině 131 inspirativních žen ve světě financí. Čím byste vy osobně chtěla inspirovat své okolí?

Přehledem a nadhledem.


Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

V oblasti kapitálového trhu je obecně žen málo. U právniček je to, pravda, trochu lepší. Ale spíše na nižších pozicích.


S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat?

S předsudky, když jsem dávala děti - na pár hodin týdně - k chůvě nebo do dětské skupiny.


Jaké vlastnosti, které máte, jsou pro vaši profesi nejpraktičtější? A jsou vlastnosti, které se naopak snažíte spíše upozaďovat?

Skvělá vlastnost je pečlivost a také analytické schopnosti. Na druhou stranu mě občas zdržuje můj perfekcionismus a pocit, že náročné věci musím vyřešit sama.


Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Srovnat si v hlavě, co chci. A mít vedle sebe parťáka, co chce totéž.


Jak hodnotíte nastavení mateřské a rodičovské dovolené v Česku?

Líbí se mi flexibilita. Každé dítě a každý rodič je jiný a u nás máme možnost si nastavit délku rodičovské či vystřídat se s druhým rodičem. Problematické je spíš očekávání společnosti, že bude matka automaticky několik let úplně mimo práci.


Pokud spolupracujete s nastupující generací, v čem vidíte její lepší připravenost pro úspěšnou profesní dráhu ve světě financí? A v čem naopak jistý deficit?

Zlepšuje se jazyková vybavenost i schopnost nastavit si vlastní očekávání, cíle a hranice. Často se hovoří o velmi nízké odolnosti, ale věřím, že je to jen otázka vyzrávání.


Dá se na českých školách získat odpovídající vzdělání, které vás připraví pro cestu na vrchol finančního světa?

V oboru finančního práva nedá. České vysoké školy ho sice vyučují, ale velmi obecně. Máme proto vlastní vzdělávací systém a při přijímání nových kolegů a kolegyň počítáme s tím, že jim vše nejprve vysvětlíme a zaučíme je.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Úspěch mladších kolegů u ročníkových a advokátních zkoušek, klauzurních prací a státnic. Je to radost, že zkoušky zvládli, radost, že jsme je mohli dobře připravit, i radost, že se k nám vrací.


Veronika Civínová absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a roční studijní pobyt na Sutherland School of Law, University College Dublin. Svou praxi zahájila během studia v roce 2012 v mezinárodní investiční bance. V advokátní kanceláři KLB Legal pracuje od roku 2015, od roku 2023 jako spolupracující advokátka. Veronika se zaměřuje na finanční trh a jeho českou i evropskou regulaci. Dlouhodobě spolupracuje s předními českými finančními institucemi, aktivně se věnuje emisím cenných papírů včetně IPO či prospektů a otázkám fondového investování. V neposlední řadě působí jako mentor v oboru compliance a prevence praní špinavých peněz.



bottom of page