top of page

Alena Pomahačová: Ženy ve financích se prosazují pomalu

Ředitelka kmenové obchodní sítě v Allianz pojišťovně Alena Pomahačová se v pojišťovnictví pohybuje od roku 2005. Řadu let působí na různých manažerských pozicích. Důraz klade na osobní rozvoj, partnerskou spolupráci, mentoring a kontinuální dialog. Vlastním příkladem se snaží posilovat sebevědomí žen a motivovat je ke kariérnímu růstu, zároveň si je však vědoma řady překážek. „Jedním z důvodů, proč je v Česku tak málo žen ve vysokých funkcích, je nastavení mateřské dovolené,“ říká manažerka, která se v loňském roce dostala do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.



Alena Pomahačová - 131 inspirativních #FinŽeny

Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva? 

Po 17 letech z role šéfky obchodu v pojišťovně začít řídit HR konzultantskou firmu plnou hloubavých psychologů. Byla to pro mě komplexní změna zaměření mé role a komplexní změna kultury.



Jak podporujete rozvoj ženského leadershipu ve svém pracovním prostředí?

Především vlastním příkladem. Vytvářím příležitosti pro posílení sebevědomí a chuti šikovných žen se prosazovat do vyšších rolí. Například jsme ve spolupráci s dalšími kolegyněmi vytvořily mentoringový program pro talentované ženy v interní obchodní síti Allianz nebo skupinový koučink Women in Leadership.



Co vás nejvíce motivuje v pracovním životě?

Smysluplnost mé práce, když mám příležitost se dlouhodobě neustále rozvíjet a když vnímám podporu a partnerství svých kolegů a vedení.



Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

Jsme na tom ve finančním odvětví rozhodně hůře než průměr trhu. Ve financích cítím, že změna jde pomalu a jen díky kvótám, které k nám přicházejí od zahraničních mateřských společností. Dnes se svou zkušeností mohu konstatovat, že ženy musí být poptávány svými mužskými lídry, aby si uvědomily, že na manažerskou roli mají.



S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat? 

S muži manažery, kteří mě podceňovali v mých kompetencích, speciálně v období raného mateřství.



Jak jste se naučila pracovat se stresem? 

Pravidelným koučinkem a seberozvojem v této oblasti. Zavedla jsem si pravidla, která aplikuji v případě, když vím, že mé tělo a duše potřebují oddech. Například si dopřeji páteční práci z domova bez dopředné agendy. To je má psychohygiena.  A v kanceláři mám možnost si třeba chvilku zrelaxovat na cvičící podložce…



Jaké své vlastnosti považujete pro svou profesi za nejpraktičtější? A jsou vlastnosti, které se naopak snažíte spíše upozaďovat?

Za nejpraktičtější považuji svoji schopnost aktivně komunikovat a lidsky propojovat. Jsem důsledná v cestě k výsledkům. Chválí mě za srozumitelnost, konzistentnost a autentičnost.

Upozaďovat se snažím celkově občas svůj temperament. Také musím prioritizovat, co zvládnu a co už mám přenechat druhým.



Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Je to o osobním pocitu, tedy poslouchat sám sebe. Pokud je mi v práci dobře a doma mě podporují, pak mohu s čistou hlavou přijímat i náročné pracovní výzvy. Obecně platí, že moje děti se mnou každý den mají prostor pro sdílení svých starostí a radostí, i když doma nejsem.



Jak hodnotíte nastavení mateřské a rodičovské dovolené v Česku?

Je velmi nadstandardní v porovnání s celým světem. Za mě je to jeden z důvodů, proč je tak málo žen v manažerských pozicích.



Jak podle vás více zapojit muže i do debat nad tématy, která rezonují mezi ženami ve financích?

Muži by měli být pravidelně zváni do těchto diskusí jako nutný partner s vysvětlením, že tato témata, ač jsou jim nepříliš blízká, jsou živá a ovlivňují výkon celé jejich firmy. Pokud tato témata podpoří, zákonitě tím zvyšují motivaci a profit ve firmě.



Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

V pracovní oblasti mě těší, že interní obchodní síť Allianz narostla v posledních necelých třech letech o zhruba 25 procent a to znamená, že lidé k nám chtějí. To je obrovská pozitivní změna oproti mnoha předchozím rokům. Zásadně to zvýšilo naše kapacity, máme v síti čerstvý vítr a je to velmi znát na pozitivní náladě, kterou nová čtvrtina sítě ovlivňuje již letité obchodnice a obchodníky.

V osobním životě mám radost, že můj šestnáctiletý syn si sám dává vysoké cíle ve svém sportu a studiích. Jeho mladší sestra se tím inspiruje a často si o tom spolu povídáme.


bottom of page