top of page

Děsí mě lidé, kteří mají jasno. Ženy nás umí zastavit a přimět k pochybnostem, říká Martin Diviš

V čele jedné z největších domácích pojišťoven stojí úctyhodných 15 let. Za tu dobu získal Martin Diviš řadu zkušeností a jedna z nich zní, že řízení firmy určitě pomáhá různorodost pohledů. "Děsí mě přístup lidí, kteří mají úplně jasno, já velmi často zpochybňuji svoje rozhodnutí a v tom mi velmi funguje spolupráce s ženami," řekl na jedinečném setkání, v rámci nějž generální ředitelé tuzemských finančních institucí odpovídaly na otázky FinŽen, tedy českých finančnic. Kouzlo podle něj spočívá v tom, že muži cítí potřebu rychle a logicky rozhodnout, zatímco ženy je umí zabrzdit a přimět, aby se zamysleli. "Myslím, že to potřebujeme nejenom v práci, ale obecně. Život je hrozně rychlý a někdy nám chybí hodit písek do soukolí a zastavit ho," uvedl Diviš.

Úkolem vedení firem je podle něj vytvářet pro různorodost podmínky, a nejde přitom zdaleka jen o ženy, ale o pestrost názorů a přístupů obecně. "Každý management, lidé, kteří vedou firmu, musí přijít svojí zkušeností na to, že je to prospěšné," prohlásil Diviš. Za sebe neumí dát rovnítko mezi muže a ženy, protože jsou rozdílní, a to je právě dobře. "Bez vás by firmy fungovaly úplně jinak. Dáváte tam jinou energii a my vás máme někdy možná trochu jinak vnímat, než vnímáme své mužské kolegy," dodal s tím, že je velmi důležité, aby ženy byly součástí vedení firem, a to nejenom ve finančnictví. Zároveň ale sám sebe označil za odpůrce kvót, tedy legislativního určení povinného podílu žen v čele společností. Jejich zastoupení by podle něj měl vyplynout přirozeně, mimo jiné právě na základě žádoucí různorodosti.


Měl jsem velký ženský vzor

Jestli některá z žen Martina Diviše inspirovala, a to nejen profesně, byla to Hana Machačová, nejdéle působící členka představenstva Kooperativy. "Dokázala být náměstkyní generálního ředitele a řídit tisíc lidí, ale zároveň se perfektně postarat o rodinu a ženskou roli v sobě nepotlačovat. Naopak ji vyzdvihovala a dokázala to zkombinovat. Velmi si jí za to vážím," vyznal se Diviš. Zároveň podle něj významně posunula firemní kulturu. Není to zdaleka jediná důležitá žena v jeho kariéře. "Mojí šéfovou ve skupině byla posledních šest let Elizabeth Stadler, takže i když jsem proti kvótám a řekl jsem to schválně kontroverzně, velmi budu podporovat a vytvářet prostředí, abychom vás poslouchali a někdy jste nám ten písek do soukolí hodili," řekl Diviš.

V sedmičlenném představenstvu Kooperativy je dnes jedna žena, Hanu Machačovou nahradila Eva Poláchová. "Proč jich není víc? I když to nebudete chtít slyšet, tak je mnoho žen, které netouží být v boardu,"zdůvodnil Martin Diviš. Firma má pro kariérní postup žen do nejvyšších pater vytvářet prostor a její šéf věří, že Kooperativa do dělá, ale na druhé straně by ženy neměly mít pozice jen proto, že jsou ženy.


Genderově rozdílné platy? To v Kooperativě neznáme

Často přetřásané jsou dnes platové rozdíly mezi muži a ženami a došlo na ně i během setkání CEOs a FinŽen. "Toto téma je pro Kooperativu i pro mě úplně nesmyslné. Omlouvám se, že to takhle říkám, protože u nás naprosto není rozdíl v platech mezi mužem a ženou. Zvlášť, když mluvím o manažerských pozicích," prohlásil Martin Diviš. A téma by to podle něj nemělo být ani obecně.

Sám si o zvýšení platu nikdy neříkal, takže je pro něj složité radit ženám, jak by to měly udělat. Vždy spíš uvažoval tak, že nějaká práce je určitým způsobem ohodnocena, a když s tím člověk nesouhlasí, má jít dělat něco jiného. Nakonec ale přeci jen radu vyslovil: "asi bych ženám doporučil: buďte asertivní, nebojte se, věřte ve svoji hodnotu. Ale to samé bych doporučil komukoliv jinému."

bottom of page