top of page

Kateřina Provodová: V Česku chybí předškolní zařízení a zkrácené úvazky

Šéfka daňového oddělení ve společnosti RSM CZ Kateřina Provodová v poradenské společnosti působí od roku 2006. S daňovým poradenstvím má bohaté zkušenosti a soustředí se na oblasti M&A, due diligence, restrukturalizace a DPH. V RSM mají podle ní ženy ideální podmínky k rozvoji svých kariér. “Mateřství se tu nebere jako překážka v kariéře, uplatňují se zkrácené úvazky, individuální přístup a podporuje se brzký návrat z mateřské dovolené,” říká manažerka, která byla v loňském roce zařazena do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.


Kateřina Provodová - 131 inspirativních - FinŽeny

Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva?

Největší profesní výzvou pro mě bylo, že jsem se stala vedoucí daňového oddělení v RSM CZ v době, kdy bylo mým dětem 1 a 4 roky. 


Co vás nejvíce motivuje ve vašem pracovním životě?

Nejvíce mě motivuje moje skvělá šéfová, která umí ocenit, když se něco povede. Kolegové, můj tým a celková atmosféra v RSM CZ jsou také silným motivačním faktorem. 


Jak podporujete rozvoj ženského leadershipu ve svém pracovním prostředí?

V RSM CZ vždy většinu z nejvyššího vedení tvořily ženy, takže ženský leadership je přítomen tak nějak přirozeně. Příklady kolegyň, které na manažerských pozicích v RSM působí, jsou tím nejlepším možným povzbuzením pro ostatním kolegyně. Mateřství se tu nebere jako překážka v kariéře, RSM nabízí zkrácené úvazky, individuální přístup a podporuje se brzký návrat z mateřské dovolené.


Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

V oboru daňového poradenství je myslím zastoupení žen velmi dobré, a to i na vedoucích pozicích. Velmi dobře vycházíme ze srovnání s kolegy ze zahraničí, podíl žen na seniorních pozicích je v RSM CZ vyšší.


S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat? 

S tím, jak skloubit kariéru a péči o děti. A to nemyslím jen tu fyzickou péči, že jsem musela zajistit například vyzvednutí z družiny nebo kroužků, které většinou končily dříve než moje pracovní doba, ale i psychicky, aby měl člověk sílu a chuť s dětmi ještě nějak kvalitně trávit čas.


Jak jste se naučila pracovat se stresem? 

Začala jsem běhat, snažím se o víkendech aktivně odpočívat a vyhradit si čas jenom sama pro sebe. Nutno ale říct, že s určitou mírou stresu je třeba na manažerské pozici počítat.  


Jakou dovednost byste si chtěla osvojit?

Výzvou jsou pro mě nové technologie a využití AI. Nepatřím do generace, která s moderními technologiemi vyrůstala, takže je pro mě tato oblast trochu vystoupení z komfortní zóny, ale vím, že pro další rozvoj je to nutné. 


Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Recept asi nemám, dělám, co můžu. Snažím se nezanedbávat ani práci, ani rodinu a zároveň mít i čas pro sebe. Doufám, že mi děti jednou nevyčtou, že jsem je zanedbávala, ale zatím to vypadá, že ten pocit nemají.


Jak hodnotíte nastavení mateřské a rodičovské dovolené v Česku?

Domnívám se, že je rodičovská dovolená v Česku moc dlouhá, mnohem delší než v západní Evropě. Po tříleté rodičovské dovolené se do pracovního procesu vrací ženám obtížněji. K většímu a rychlejšímu zapojení „maminek“ by pomohla rozsáhlejší síť předškolních zařízení, kam by ženy mohly umístit děti mladší 3 let, a větší podpora zkrácených úvazků.  


Jak podle vás více zapojit muže i do debat nad tématy, která rezonují mezi ženami ve financích?

Ti, co se debatě brání a mají předsudky, asi zapojit nelze. Koho ale můžeme určitě pozitivně ovlivnit osobním příkladem, jsou naše děti. Mám 2 syny a snažím se je vychovávat tak, aby pro ně byla ta debata o rovnoprávnosti žen a ženském leadershipu naprosto přirozená. A snad jim v tom budu určitým vzorem i já.



bottom of page