top of page

Martina Kneiflová: Bez podpory kolegů bych dnes nebyla tam, kde jsem

V roce 2022 se stala vedoucí partnerkou společnosti EY v České republice, což pro ni byla největší kariérní výzva v posledních letech. „Hlavní oporou byl pro mě můj manžel – velmi trpělivě si poslechl výčet všech mých pochybností a pak mi připomněl, že za pokus nic nedám a že by mi bylo líto, že jsem tomu nedala šanci,“ říká Martina Kneiflová, partnerka EY Česká republika a členka Komory daňových poradců v pravidelném seriálu Fórum #FinŽen.

Kolik prostoru v rámci času určeného práci věnujete sebevzdělávání?

Méně než bych si přála, zejména ve vztahu k „formálnímu“ sebevzdělávání. Ale je pravda, že mě do značné míry posouvá i řada normálních pracovních aktivit – inspirativní schůzka, nový problém k řešení nebo třeba zajímavý klientský projekt.


Dáváte přednost ústní nebo písemné komunikaci?

Preferuji ústní komunikaci, protože je osobnější a do značné míry jednodušší. Kromě jiného dokážu okamžitě reagovat a také se ujistit, že si s tím, s kým komunikuji, rozumíme.


Máte zkušenosti s mentoringem? Pokud ano, jakou roli měl mentoring ve vašem kariérním růstu?

S mentoringem zkušenost mám, a to převážně z pozice mentora. Je ale pravda, že se od svých mentees hodně učím a každá diskuse je pro mě přínosná. Ve svém kariérním životě jsem měla velké štěstí na své kolegy – i když se nejednalo o formální mentoring, moji nadřízení mi velmi často pomohli vidět věci z jiné perspektivy, podpořili mě, dokázali mi takzvaně otevřít oči. Bylo to třeba v situacích, kdy jsem měla velké pochybnosti o sobě a svých schopnostech. Troufám si říct, že bez podpory mých kolegů bych dnes nebyla tam, kde jsem.


Jaký byl váš nejdůležitější kariérní milník, který byste ráda sdílela s mladšími ženami v oblasti financí?

Důležitých milníků bylo mnoho, ale vlastně všechny měly jedno společné – využila jsem nabízenou příležitost. Kdyby bylo na mě, asi by mě ani nenapadlo, že bych se o nějakou roli nebo novou zodpovědnost chtěla nebo měla ucházet. Když ale ta možnost přišla, řekla jsem ano.


Jaká byla vaše největší kariérní výzva a jak jste ji překonala?

Největší výzva byla ta poslední – rozhodování, zda se mám ucházet o roli vedoucí partnerky EY v České republice. Největší oporou byl pro mě můj manžel – velmi trpělivě si poslechl výčet všech mých pochybností a pak mi připomněl, že za pokus nic nedám a že by mi bylo líto, že jsem tomu nedala šanci.


Jak pracujete se svou energií v průběhu dne / týdne?

Většinou mám od rána do večera jednu schůzku za druhou, pracovní oběd, někdy večer i společenskou nebo jinou pracovní akci. Do toho se snažím fungovat jako manželka a maminka a doma uvařit, vyžehlit, uklidit. Na konci dne mi energie už moc nezbývá. Zdrojem opravdového „dobíjení baterií“ je pro mě dovolená, během které se odstřihnu od běžných povinností. A mimo dovolenou relaxuji o víkendu – ideálně s manželem, dcerami a našimi psy na chalupě. Upeču chleba nebo něco sladkého a prostě jen jsem.

bottom of page