top of page

MONETA pokračuje v podpoře žen podnikatelek. Letos jim už poskytla úvěry za téměř 60 milionů

Již 150 klientek MONETA Money Bank využilo od letošního ledna unikátní nabídku podnikatelského úvěru, určeného výhradně pro ženy. Zájem o něj navíc rok od roku narůstá. Za pomocí tohoto úvěru, který MONETA nabízí díky spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF), banka za devět měsíců tohoto roku zafinancovala projekty žen-podnikatelek za téměř 60 milionů korun.

Ženy, které o tento úvěr požádaly, podnikají nejčastěji v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. „Mezi další časté sektory podnikání patří například zpracovatelský průmysl, profesní, vědecké a technické činnosti, ubytování, stravování a pohostinství,“ uvádí v tiskové zprávě Zuzana Filipová, ředitelka komunikace a ESG MONETA Money Bank. Nejčastěji o úvěr žádají ženy ve věku od 40 do 50 let: nejmladší z nich bylo 22 let, nejstarší pak 70 let.


„Diverzita v podnikatelském sektoru je důležitá, do podnikatelského prostředí přináší nový drive, což je na konci dne prospěšné všem. I to je jeden z důvodů, proč pokračujeme ve spolupráci s Evropským investičním fondem a podporujeme ženy podnikatelky. I přesto, že českému podnikání dominují muži, vidíme, že zájem žen podnikat roste. Jsme proto rádi, že se na tom i díky nabídky úvěrů EaSI můžeme podílet,“ říká v této souvislosti Zuzana Filipová.


Převahu mužů v podnikání ukazuje i portfolio podnikatelských účtů od Monety, které tvoří jen čtvrtina žen. Důvodů, proč ženy s podnikáním váhají, může být více.„Podnikání je nejistá a riziková činnost. Ženy mají obecně obezřetnější a opatrnější povahu než muži, proto je pro ně větší jistota být zaměstnané. Navíc pro ně často není snadné kombinovat podnikání a rodinný život,“ dodává Zuzana Filipová.


MONETA poskytuje úvěr ve spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF) v rámci záručního programu pro zaměstnanost a sociální inovace EaSI a aktuálně u něj nabízí sazbu od 5,9 % p. a. Tato instituce za úvěr ručí až do výše 80 procent z celkového objemu poskytnutých finančních prostředků. Je určen pro ženy podnikající jako OSVČ nebo právnické osoby, kde vlastnický podíl žen přesahuje 50 % a zároveň je splněna podmínka mikropodniku. Žadatelky mohou získat až 650 tisíc korun k rozvoji podnikání v podobě investic nebo plateb provozních výdajů. Další informace jsou dostupné na program EaSI.


Tisková zpráva je k dispozici zde.

bottom of page