top of page

Nejistoty nás učí. Je třeba se nesrovnávat, věřit, že změnu zvládneme a dát do toho všechno

K výročí třiceti dílů podcastu Women in Finance byl připraven speciální živý stream a pozvány do něj byly ženy z nejúspěšnějších epizod. Hlavním tématem rozhovorů byly změny, a to jak kariérní, byznysové, osobní či společenské. V první části debatovaly investorky Margareta Křížová a Diana Rádl Rogerová. Obě inspirativní a optimistické ženy spojuje velká profesní změna – opuštění pozice ve firmě a přechod na volnou nohu či založení vlastního byznysu.

Diana Rádl Rogerová si krok do neznáma vyzkoušela po 25 let ve společnosti Deloitte, když zakotvila ve své vlastní firmě Behind Inventions. Je nás tam několik partnerů a díváme se na různé technologické firmy, které nás zajímají. Aktuálně máme proinvestováno pět projektů. A ted i přemýšlíme o vytvoření fondu na ESG aktivity. Svět se mění, technologie jdou rychle dopředu, a tak se musíme rychle zorientovávat,” říká Rádl Rogerová, která si velmi cení toho, že jí mnoho lidí v aktuální pozici pomáhá. Jsem ráda za těch 25 let v poradenství a vztahy, co jsem si vybudovala na trhu. Tím, že já jsem ostatním v historii pomohla, tak oni teď pomáhají mně. “


Margareta Křížová opustila korporátní vody po 27 letech kariéry. Na práci na volné noze si nejvíce cení svobody. Když jste ve firmě, musíte ctít určitá pravidla. Když pracujete sám na sebe, najednou máte svobodu v tom, že se můžete rozhodnout, s kým pracovat chcete a s kým ne. Z toho už plyne nadšení, protože spolupracujete s lidmi, se kterými vám je dobře. Sdílíte s nimi pohled na svět, na byznys. Vím, že potřebuju pracovat s lidmi s energií, protože tzv. uspávači hadů jsou pro mě zničující,” vysvětluje Křížová.


Obě dvě jsou se svým nastavením mysli připraveny na změny a berou je pozitivně jako výzvy. V nejistotě žiju pořád. Ale umím s tím fungovat. Mě nejistota baví. Nejistota mě učí,” říká Diana Rádl Rogerová. Margareta Křížová s ní souhlasí a doplňuje, že je třeba naučit se zvládnout odmítnutí. Je třeba mít hlavu v pohodě a mít své vlastní vyproštováky. Pro dny blbec mám muziku, která má v sobě energii, nebo knížku, která mi vždy zvedne náladu,” vysvětluje.


Ve svém okolí se ale obě setkávají s lidmi, kteří se na změny dívají s obavami. Většinou z okolí slýchám především, že neudrží standard, který měli doteď. Lidé jedou v zajetých kolejích, zabezpečují rodinu, a u změny přemýšlejí nad tím, co se stane, když to nevyjde. Co když nebudou mít příjem? Moje rada zní: Když to nezkusíš, tak nevíš. Když je člověk v něčem nespokojený a bojí se změny kvůli zabezpečení rodiny, je potřeba si to přenastavit v hlavě. Stane se to, čemu věříme,” vysvětluje Rádl Rogerová.

Margareta Křížová podotýká, že strach je normální věc. „Je divné strach nemít. Ale možná to, co říkala Diana, pramení ze srovnávání. Jsme obklopeni mediálními ikonami a lidé se tak srovnávají s někým nesrovnatelným. Je třeba si říct: já jsem já, a když do toho dám všechno, tak změnu zvládnu,” doplňuje.


Dalším tématem rozhovoru byla také změna kariéry v padesáti letech či vůbec udržení se na trhu práce po padesátce. Mladí startupisti se na člověka 50+ dívají zvláštně, ale to se bude měnit, protože lidí 50+ na trhu práce bude přibývat. Firmy budou muset zalovit do těchto věkových vod a využít je. Na druhé straně lidé 50+ musí stále držet krok s dobou a dál se vzdělávat,” vysvětluje aktuální situaci na trhu Křížová.


Obě ženy mají ohledně svého věku jasnou pozitivní message. Já vidím věk 50+ jako obrovský luxus. A ten luxus spočívá v tom, že máme čas. V padesáti už jsou děti odrostlé, my ženy máme čas, můžeme se vzdělávat a plnit sny,” říká Margareta Křížová. Diana Rádl Rogerová ji doplňuje: čas máme jen jeden, hodně jsme ho věnovali dětem, rodině a je potřeba si uvědomit, že až vám bude 70-80 let, tak už toho zvládnete daleko méně než v padesáti. A já ten čas chci mít. Čas není jen luxus, ale je to také v hlavě -– co nám stačí a co nám nestačí.“


Co by poradily mladým ohledně změn a nastavení mysli? Kdy naposledy si prožily v byznysu něco nového? Mají vizi, kde by se kariérně ještě chtěly vidět? I o tom mluví Margareta Křížová a Diana Rádl Rogerová v živém streamu Women in Finance LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page