top of page

Nina Kozáková: Do vyšších pozic může ženám pomoci více flexibilních úvazků

Předsedkyně představenstva Patria investiční společnosti Nina Kozáková ve skupině Patria působí od roku 2015. Má bohaté zkušenosti se světem realit, které získala ve svých předchozích působištích, developerské společnosti Crestyl a poradenské firmě Colliers International. Expertízu v této oblasti uplatňuje i na nynější pozici, ale neobejde se bez dobrých pomocníků. „Úspěch je vždy postaven na správných lidech, ať děláte cokoli,“ říká manažerka, která byla v loňském roce zařazena do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.


Nina Kozáková - 131 inspirativních - FinŽeny

Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva?

Určitě posun na mou současnou pozici, který byl a je spojen s výzvami na mnoha frontách, konkrétně se zodpovědností za vybudování nového otevřeného nemovitostního fondu pro retailovou klientelu, s vyhledáním atraktivního portfolia nemovitostí a nastavením všech potřebných procesů. S tím souvisí také postavení týmu profesionálů, který toto všechno zvládne, protože úspěch je vždycky postaven na těch správných lidech, ať děláte cokoli. Přestáváme fungovat pouze jako obhospodařovatel fondů kvalifikovaných investorů, náš tým se za poslední rok zdvojnásobil a dále rosteme.


Co vás nejvíce motivuje ve vašem pracovním životě?

Baví mě, co dělám, a zároveň se pořád učím. Druhým aspektem jsou určitě lidé. Mám to štěstí, že jsem obklopena týmem lidí, za kterými se těším do práce.


Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

Pokud se budeme bavit o nemovitostním oboru, tam se situace v čase zlepšuje, nicméně když vyrazíte třeba na veletrh Expo Real, troufnu si odhadovat, že podíl žen nebude vyšší než 20 procent. V bance je situace jiná, podíl mužů a žen je mnohem vyrovnanější, což je dle mého názoru především díky možnosti práce na zkrácený úvazek a obecně flexibilitě, kterou bankovní sektor ženám umožňuje. V mnoha firmách to ale stále není standardem, takže tady vidím potenciál pro zlepšení.


Co je podle vás třeba udělat pro to, aby se mohly ženy ve světě financí častěji prosadit i na nejvyšších pozicích?

Klíč vidím právě především v možnosti flexibilních a zkrácených úvazků, které ženám umožní skloubit práci a mateřství a ultimátně povedou také k tomu, aby se měly ženy možnost dostat na vyšší pozice. Díky těmto úvazkům totiž žena nemusí kariéru v době mateřské a rodičovské úplně přerušit, případně jí přeruší na kratší dobu, samozřejmě pokud o to sama stojí. Toto je za mě ta nejpřirozenější cesta. Na rozdíl od kvót.


Jaké vlastnosti, které máte, jsou pro vaši profesi nejpraktičtější? A jsou vlastnosti, které se naopak snažíte spíše upozaďovat? 

Myslím si, že s věkem přichází větší nadhled, který se hodí v jakékoliv profesi a životě obecně, a také víra v to, že výzvy, před které jsem postavená, zvládnu a že před řešením nepříjemných témat neutíkám. Co se naopak snažím upozaďovat, je přílišná sebekritika, která je sice vlastností posouvající člověka dopředu, ale pouze tehdy, pokud je ve správné míře. Pokud je jí moc, působí jako brzda.


Jak se stavíte k profesním výzvám? Vyhledáváte je? Nebo si spíše vyhledávají výzvy vás?

Zatím si všechny výzvy našly mě. Snad jen kariéru v real estate jsem si „odstartovala“ sama, když jsem jako studentka evropských studií a diplomacie zareagovala na inzerát s brigádou v Colliers International. Výzvy jsou ale součástí mé každodenní agendy, takže i když je a priori nevyhledávám, stejně mě neminou a je to dobře.


Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Absolutně nemám. Až někdo tento svatý grál najde, dejte mi prosím vědět, zaplatím zlatem. Do té doby budu s radostmi i starostmi osobního a pracovního života žonglovat nejlépe, jak jen dovedu.


Dá se na českých školách získat odpovídající vzdělání, které vás připraví pro cestu na vrchol finančního světa?

Za mě otázka spíš zní, jestli se dá na českých školách získat odpovídající vzdělání pro cestu do kariérního světa v prostředí rychlých změn obecně. Ohledně úrovně stále převažujícího klasického českého školství postaveného na stejných pilířích jako před třiceti a více lety jsem bohužel spíše skeptická. Existují samozřejmě skvělé školy, které pro cestu na jakýkoli vrchol fungují jako velmi dobrá přípravka, obecně ale věřím, že by české školství mělo projít zásadními změnami tak, aby bylo vzdělání připravující na současný svět a praktický život dostupné všem.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Ryzí radost mi denně dělá spousta zdánlivých maličkostí. Pokud bych měla jmenovat nějaký pracovní úspěch z poslední doby, bude to odstartování dvou nových akvizic do plánovaného retailového fondu, nebo třeba rozšíření naší licence Českou národní bankou za pouhých deset měsíců oproti očekávanému dvojnásobku. Tahle nečekaná zpráva náš tým navíc zastihla na cestě ze společného výletu a bylo super radovat se z ní společně. 


Jaké aktivity vám pomáhají udržet si energii pro náročné profesní období?

Dětská energie mých dcer, to je pro mě ten největší zdroj radosti a inspirace. Jinak mě baví běh, kolo, hudba. Nedávno jsem začala hrát tenis a malovat. Je strašně osvěžující pustit se do něčeho, co jste nikdy předtím nedělala, a při čem musíte zapojit hlavu i tělo trochu jinak, než jste zvyklá. 


bottom of page