top of page

Zuzana Háková: Ženské vzory jsou potřeba jako sůl. Chybí mi

Zuzana Háková působí jako manažerka diverzity a inkluze UniCredit Bank v Česku a na Slovensku. Současně pro ten samý region vede interní audit. V rozhovoru s expertkami zařazenými mezi 131 inspirativních žen ve světě financí popisuje například to, zda má recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Proč jste si vybrala práci ve finančnictví?

Vyrostla jsem v Big4, kde jsem si vyzkoušela práci pro společnosti z mnoha různých oblastí veřejného i soukromého sektoru. Banky mě lákaly svoji komplexitou a vyspělostí, především z mého pohledu interního auditora a konzultanta.


Patříte ke skupině 131 inspirativních žen ve světě financí. Čím byste vy osobně chtěla inspirovat své okolí?

Moc mě těší a motivuje, když slýchám, že své okolí už inspiruji. Chtěla bych svým příkladem motivovat ostatní k větší komunikaci a spolupráci. K chuti obětovat svoji kapacitu, čas a energii pro zájem celé společnosti oproti svému osobnímu zájmu. K chuti prolamovat bariéry této spolupráce.


Čím se podle vás vyznačuje ženský leadership?

Pojďme si zdůraznit, že leadership je o přirozeném vedení ostatních ne z pozice síly, ale o schopnosti ukazovat ostatním cestu a vyvolávat v nich chuť leadera následovat a spolupracovat s ním. Ženský leadership je často velmi autentický především proto, že nevyužívá pozice síly, ale kvality navázaných vztahů a společných hodnot.


Máte (a měla jste) kolem sebe dostatek ženských vzorů? A jsou pro vás třeba?

Nemám a chybí mi. Stále čerpám ze ženských vzorů, které jsem získala během života v Austrálii. Jsou potřeba jako sůl. Ukazují ostatním ženám cestu, že to jde a že se žena nemusí stát v mnoha ohledech mužem, když chce být úspěšná.


Co je podle vás třeba udělat pro to, aby se mohly ženy ve světě financí častěji prosadit i na nejvyšších pozicích?

Myslím si, že ženy na každé úrovni potřebují cítit podporu svého šéfa včetně jeho ochoty přizpůsobit trochu danou pozici a své zvyklosti potřebám a možnostem ženy. Osobně vidím za posledních pár let posun v tom, že úspěšná manažerská kariéra není nutně podmíněna obětováním soukromého života a 24/7 nasazením. Ovšem pro úroveň představenstva je toto stále ještě vžitým standardem. Až se i zde začne více mluvit o tom, že to jde i s malými dětmi, nepracovními víkendy a večery a že to není o času stráveném v práci, ale o schopnostech vést, motivovat, inspirovat a přinášet změnu, tak to jistě přiláká více žen.


S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat?

Sama se sebou. Abych si nevyčítala, když odcházím z práce kvůli dětem dřív a naopak, že se jim kvůli práci nevěnuji. Abych dokázala říci svému šéfovi někdy „ne, nemůžu“ (samozřejmě s návrhem jiného řešení). Vidím však, že se týmům pod mým vedením daří dobře a že ani rodina nestrádá kvůli mé práci. Můj muž je úspěšným světoznámým horolezcem, dvanáctiletá dcerka se ve velkém vrhla na filmovou kariéru a můj tříletý syn má také dobře našlápnuto. A to mě pohání dál.


Máte už osvědčený postup, jak vybruslit ze „srážky s příliš velkým egem“?

Skvělá otázka. Osvědčený postup zatím nemám, sama se učím, jak na to. Jednu velkou srážku jsem nedávno opakovaně zažila. Z dnešního pohledu je to pro mě cenná zkušenost. Na začátku to ale bylo naopak, z každé schůzky jsem odcházela rudá a vzteklá. Postupně jsem se naučila se tím přílišným egem nenechat vyvést z rovnováhy. To znamená, být dostatečně sebevědomá a povznesená. Dokážu pak to ego odfiltrovat, takže reakce typu: „všimnul jsem si, že se pod tvým vedením konečně zlepšujete, máte kam. To my, co jsme na špičce, to máme těžké, protože každá chyba je hrozně vidět“ je pro mě vlastně velká pochvala.


Jak vypadá vaše ideální pracovní dopoledne? Které aktivity vás na vaší práci nejvíce baví?

Ráda střídám práci v kanceláři s prací z domu. V práci potřebuji dynamiku, ráda běhám mezi patry naší centrály. Snažím se o osobní schůzky, které ve dnech v kanceláři zaberou celý den 9-17 včetně pracovního oběda. Na home office se naopak snažím nemít jeden call za druhým, plánuji si na tyto dny práci, která vyžaduje zpomalit se, zamyslet a soustředit. Baví mě řešit problémy, které nemají jednoznačné řešení a vyžadují zapojení více stakeholderů. Baví mě posouvat věci dopředu, challengovat ostatní a být sama challengována.


Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Ano – děti, manžela a sport. Jedno, druhé nebo třetí mě od práce spolehlivě odpoutá, mám-li někdy sklony k workoholismu. Také jsem si už vyzkoušela, že zdraví mám jen jedno a že to není fráze.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Společně se všemi B-1 manažery a manažerkami naší banky jsem absolvovala program „Leading through Change“ od Any Babovič. Jednalo se o náročný a dynamický půlroční program, který nás všechny zvedl z našich obvyklých židlí a postavil před nevšední výzvy a následně nás přiměl zpět v našich židlích začít vést a spolupracovat jinak. Já jsem na závěr získala ocenění „The Mover“ za to, že jsem během tohoto programu byla hybnou silou celé skupiny.



Zuzana Háková si prošla a vyzkoušela mnohé. Po absolvování VŠE v Praze a evropského programu CEMS Master in International Management pracovala v rámci Big 4 v České republice a v Austrálii, kde se začala věnovat poradenství a internímu auditu. Od roku 2014 pak zakotvila v UniCredit Bank a zastávala několik manažerských pozic od interního auditu po rozsáhlý projekt IT integrace a úsek Organizace. Před třemi lety se stala manažerkou diverzity a inkluze UniCredit Bank v Česku a na Slovensku. Od roku 2022 zároveň pro ten samý region vede interní audit. Na jejím kontě nechybí několik mezinárodních certifikátů, jako je například Certified Internal Auditor (CIA) nebo Certified Information Systems Auditor (CISA).


bottom of page