top of page

Eva Seifertová Schmidtová: Ne nadarmo se říká, že cesta je cíl

Profesní kariéra Evy Seifertové Schmidtové začala a stále pokračuje ve společnosti EY. Od poloviny roku 2023 je také partnerkou v oddělení auditu. Ve své nové roli se zaměřuje na klienty podnikajícím zejména ve farmacii a zdravotnictví. “Žádný můj den není stejný, a to se mi líbí a pohání mě dopředu,” říká. Obrovský potenciál pro inovace vidí v používání moderních technologií a metod, které jednak zvyšují kvalitu auditu a jednak odpovídají měnícím se požadavkům klientů, regulačních orgánů a investorů. “Digitální audit už není v našem oboru nic neobvyklého a na dalších inovacích pracujeme, “ dodává v rozhovoru pro projekt #FinŽeny Eva Seifertová Schmidtová.

Proč jste si vybrala práci ve finančnictví?

Ještě v posledním ročníku vysoké školy zaměřené na ekonomii a finance jsem naskočila jako intern do oddělení auditu EY. Moje cesta s EY pokračuje, protože mě baví, co dělám a jsem v týmu skvělých lidí. Žádný můj den není stejný, a to se mi líbí a pohání mě dopředu.

Patříte ke skupině 131 inspirativních žen ve světě financí. Čím byste vy osobně chtěla inspirovat své okolí?

Nebát se být sama/sám sebou, vybrat si svoji vlastní cestu a tu cestu si hlavně naplno užít. Ne nadarmo se říká, že cesta je cíl. Dělám věci v profesním a osobním životě s velkou dávkou energie a nehledám dopředu důvody, proč něco nepůjde. Zároveň si držím zdravý respekt, pokoru a empatii k lidem kolem sebe. I díky tomu se ocitám v situacích, kdy se mi na cestě k cíli úspěch a štěstí tak nějak sami příhodí.

V čem se považujete za inovativní? A v čem spíše za konzervativní?

Jako auditorka, musím dodržovat přísné auditorské standardy a být rozumně konzervativní při hodnocení rizik. Obrovský potenciál pro inovace je ale v používání moderních technologií a metod, které jednak zvyšují kvalitu auditu a jednak odpovídají měnícím se požadavkům klientů, regulačních orgánů a investorů. Digitální audit už není v našem oboru nic neobvyklého a na dalších inovacích pracujeme.

Čím se podle vás vyznačuje ženský leadership?

Myslím si, že každý z nás má své vlastní jedinečné kvality a styl vedení. Stále více se setkávám s tím, že už není až tak zásadní, zda jde o muže nebo ženu. Mnoho stereotypů a očekávání týkajících se leadershipu na základě pohlaví se překonává. Co ale ženy dokážou určitě jinak, je upozaděnění svého ega a soutěživosti s ostatními při prosazování svých nápadů.

Máte (a měla jste) kolem sebe dostatek ženských vzorů? A jsou pro vás třeba?

Myslím, že ženských vzorů máme v EY Česká republika hodně. Je super, že jsou a že mohou být inspirací pro ostatní ženy včetně nastupující generace.

Co je podle vás třeba udělat pro to, aby se mohly ženy ve světě financí častěji prosadit i na nejvyšších pozicích?

Určitě široká nabídka flexibilních pracovních podmínek, aby se ženám usnadnilo skloubení práce a rodiny. Dále to jsou možnosti zapojit se do vzdělávacích a rozvojových aktivit během rodičovské tak, aby ženy po návratu do práce vnímaly, že se zvládnou prosadit a že pro ně kariéra neskončila. V neposlední řadě je to podpora mezi ženami samotnými. Inspirace a aktivní podpora od úspěšných žen těm kariérně juniornějším je moc důležitá.


Máte už osvědčený postup, jak vybruslit ze „srážky s příliš velkým egem“?

Tak tohle je vždycky velká výzva, ale důležité je se nebát a srážce se nevyhýbat. Mnohokrát se mi už stalo, že ze “srážky” se vyklubal dlouhodobý vzájemný respekt a spolupráce. Pak už záleží na situaci a osobě. Nejvíce mi funguje osobní komunikace, klidný tón a respekt k osobě a názoru druhého. Maily, zvýšený hlas a přímá kritika to jen eskalují. A v neposlední řadě je to trpělivost a víra v to, že to půjde.

Umíte přiznat chybu? A umíte konstruktivně upozornit na chybu své kolegy?

Ano umím a snažím se přijít s řešením, jak chybu napravit. To samé čekám od všech svých kolegů, ať už ostřílených leaderů nebo nováčků. Chybovat je normální a stejně tak normální by mělo být se k chybě přiznat a jít ji řešit.

Věřím, že pokud člověk není schopen přiznat chybu, tak si nemůže nikdy vybudovat přirozený respekt a být otevřený novým a lepším řešením mnoha situací.

Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Nevím, jestli recept, ale pár věcí mi funguje. Starám se o svoji rovnováhu mezi prací, rodinou, přáteli a relaxací. Neberu jako samozřejmost, že to, co fungovalo předtím, bude fungovat nadále. Snažím se vnímat signály, že rovnováha už není rovnováhou. Vnímat a nenechat to plavat – to je pro mě klíčové. Zaktivizovat se a najít znovu správný balanc už pro mě není zas tak těžké.

Pokud spolupracujete s nastupující generací, v čem vidíte její lepší připravenost pro úspěšnou profesní dráhu ve světě financí? A v čem naopak jistý deficit?

Líbí se mi, že je zajímá smysl toho, co dělají a že to, co jim smysl nedává, se snaží změnit. Zároveň se o tom nebojí konstruktivně mluvit. Deficit vidím v tom, že mnohdy je v jejich cestě odradí první neúspěch a nechtějí investovat více své energie a času do toho se snažit dál a pracovat na své odolnosti.

Eva Seifertová Schmidtová je od července roku 2023 partnerkou v oddělení auditu EY. Ve své nové roli se zaměřuje na poskytování a rozvoj služeb klientům podnikajícím zejména ve farmacii a zdravotnictví. Zároveň vedla a vede projekt zaměřený na implementaci a řízení nového systému kvality v EY. Vystudovala Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy. Její kariérní cesta začala a stále pokračuje v EY. Eva absolvovala mimo jiné i roční pracovní pobyt v EY Nový Zéland a v rámci sabatiklu strávila rok se svojí rodinou na havajských ostrovech.



bottom of page