top of page

Helena Indrová: Vařit a péct se dá i při budování kariéry ve financích

Ve společnosti stále přežívá rozdělení rolí a prací na mužské a ženské. Předsudky a stereotypy vůči ženám nejsou výrazně jiné, než byly dříve, myslí si Helena Indrová, finanční ředitelka a členka představenstva Komerční Pojišťovny. "Ale pomalu se to mění. Však i projekt #Finženy v tom významně pomáhá. A naopak, není se čeho obávat, vařit a péct se dá i při budování kariéry ve financích,“ říká v seriálu rozhovorů projektu #FinŽeny Fórum #FinŽen. Mluví v něm také o osvědčených způsobech komunikace nebo o vlastnostech, které by měl mít dobrý lídr.



Jakých pravidel se držíte, když chcete dobře prezentovat výsledky své práce?

Při prezentování jde především o srozumitelné a jednoduché vyjadřování. Témata, která řešíme ve financích, jsou často složitá a hodně technická, takže při prezentování je potřeba se naladit na řeč posluchačů.

 

Dáváte přednost ústní nebo písemné komunikaci?

Jednoznačně dávám přednost ústní komunikaci, umožní věci vyřešit rychle, zohlednit reakce druhé strany. Často jde vlastně najít řešení i během jedné schůzky nebo jednoho telefonátu.

 

Pokud byste měla jmenovat jednu vlastnost, bez které se neobejde dobrý lídr, která by to byla?

Za mě je to rozhodně důvěra. Důvěra ve schopnosti týmu, respektive jeho jednotlivých členů pracovat na daných úkolech, hledat řešení a dotáhnout je ke zdárnému výsledku.

 

Máte zkušenosti s mentoringem? Pokud ano, jakou roli měl mentoring ve vašem kariérním růstu?

Ano, mám. Mentoring je fajn, umožní nahlédnout na daný problém nebo situaci očima zkušenějšího člověka. Mentoring dává nadhled. A samozřejmě je tam ještě lidská rovina – z mentorů se často stávající blízcí přátelé.

 

Jaká byla vaše největší kariérní výzva a jak jste ji překonala?

Největší kariérní výzvou bylo pro mě skloubení práce a mateřství. Nebudu říkat, že to je jednoduché. Není, zvládnout to ale lze. Já mám to štěstí, že se mohu opřít o manžela, rodinu, naše nejbližší. A také jsem si musela dovolit některé věci neřešit jen sama.

 

Jakým předsudkům a stereotypům podle vás nyní ženy ve finančním světě čelí?

Nemyslím si, že v současnosti jsou předsudky a stereotypy nějaké jiné, než byly dříve. Stále se hlavně jedná o rozdělení rolí a prací na mužské a ženské. Ale pomalu se to mění. Však i projekt #Finženy v tom významně pomáhá. A naopak, není se čeho obávat, vařit a péct se dá i při budování kariéry ve financích.

bottom of page