top of page

Hledáme globální vizi, říká Karolína Mrozková

Vždy ji fascinovala spíše nejvyšší patra byznysu. Přesto se k miliardovým dealům dostala až po úspěšné dráze v modelingu. A také díky jednomu odvážnému e-mailu. „Vše dělám naplno a nic nemám zadarmo,“ říká Karolína Mrozková, která se nedávno vrátila po více než dekádě úspěšného působení v New Yorku do Prahy, aby se stala první partnerkou v továrně na miliardové firmy Credo Ventures. Více se dozvíte v článku pro magazín NextŽeny.

TEXT: JAROSLAV KRAMER / FOTO: RENATA BORK


Když loni v říjnu oznamovala investiční skupina kolem Ondřeje Bartoše a Jana Habermanna čtvrtý fond pod hlavičkou Credo Ventures, přidala také oznámení o personálních změnách. „Pětici partnerů dotvoří Karolína Mrozková se zkušenostmi z venture kapitálových fondů ve Spojených státech, která se nyní přestěhovala do Evropy,“ stál tak trochu nenápadně v tiskové zprávě další z výjimečných úspěchů rodačky z Prahy, která se jako první žena připojila k partnerům nejstaršího a nejúspěšnějšího českého fondu rizikového kapitálu. „V Credo hledám globální vizi a ambice, které sahají za hranice kontinentu,“ říká.


Příběhu Karolíny si okamžitě všimla média, která ji vystřelila mezi Top ženy Česka. „Můj největší úspěch je to, že mám rozjetou už druhou úspěšnou kariéru. Navíc úplně jinou než tu první,“ hodnotila před rokem pro web Ffaasshhiioonn své úspěchy Karolína. Tehdy ještě z New Yorku pod hlavičkou globální investiční platformy White Star Capital. Dnes z pozice partnerky fondu, ve kterém s kolegy spravují téměř dvě miliardy korun, dodává: „Stojí mě to ale neuvěřitelně hodně úsilí.“ A jak sama v nadsázce dodává, bez top modelky by nebyla ani investorkou.


Rok(y) za hranicemi

Snaha získat vědomosti za hranicemi Česka. Tak popisuje Karolína motor, který ji postupně tlačí dopředu už od dokončení střední školy. Palivem do něj byly úspěchy, které mohla sledovat u svého táty, podnikatele Dušana Mrozka, který v Česku stojí za značkou Marks & Spencer nebo DELMART. „Můj otec mi byl vzorem. Vždy mě jeho svět fascinoval,“ říká úspěšná investorka s tím, že otcovým byznysem na sklonku své dospělosti skutečně žila. Vstupenku do velkého světa pak Karolína získala už v 18 letech, ale s potravinami neměla mnoho společného.


Ještě během studia střední školy se Karolína dostala do finále prestižní modelingové soutěže Elite Model Look. A to rozhodlo, že půjde studium načas na druhou kolej. „I když jsem se pak dostala na několik univerzit v Londýně a New Yorku, rozhodla jsem se vzít si rok volna a zkusit se věnovat modelingu naplno,“ popisuje následný odvážný krok sama Karolína. A sázka se vyplatila. Postupně zakotvila v New Yorku a během čtyř náročných let chodila i šedesát přehlídek za sezonu pro módní domy, jako jsou Chanel nebo Dolce & Gabbana, a objevila se na obálkách časopisů Vogue nebo Elle.


V hlavě měla celou dobu návrat ke studiu. „A tak jsem nakonec ke kariéře modelky přidala studium financí na New York University. Byly to dva totálně odlišné světy,“ vzpomíná Karolína. Vybrala si program na Stern School of Business, a to finance a marketing. Školu se jí podařilo dokončit o semestr dříve, a dokonce s vyznamenáním. „Vše prostě dělám naplno,“ dodává s úsměvem k momentu, kdy se začala naplno psát její dodnes úspěšná investiční kariéra.


Zkušenosti v srdci finančního světa

Už během studia si Karolína začala hledat práci v oboru venture kapitálu. „Venture capital v roce 2015 mezi studenty ještě tak populární nebyl. Na New York University se samozřejmě stáže nabízely, ale ve společnostech jako Goldman Sachs nebo McKinsey & Company. Moje představa byla jiná,“ popisuje Karolína. A tak sedla k e-mailu a napsala do několika VC fondů včetně White Star Capital. „Doslova jsem se tam přes menší příležitosti proboxovala,“ říká. V posledním ročníku školy jí přišla nabídka přidat se do firmy naplno a během následujících pěti let se tam vypracovala ze stážistky na pozici principal, která je jeden krok před partnerstvím. A to v době, kdy White Star Capital naraisoval druhý a následně třetí fond a svá aktiva zvýšil z 250 milionů dolarů na mili- ardu. „Byla jsem zodpovědná za hledání nových investic, due diligence proces, management portfolia a spravování fondů. A to zejména na americkém trhu,“ popisuje.


Ve White Star Capital se Karolína dostala na seniorní pozici nejen jako první žena, ale současně jako úspěšná a stále aktivní modelka. I když by se mohlo zdát, že bude časově zatěžující a nároč- ná práce v investičním prostředí vyžadovat odchod ze světových mol, světa módy se Karolína vzdát nechtěla. „Nejdůležitější je být kompletně transparentní na obou stranách a stanovit si pri- ority. Jsou to dva úplně odlišné světy, a i pro mě je to občas určitý konflikt, se kterým zápasím. Především proto, že vím, že se nikdy zcela neubráním určitým předsudkům a stereotypům oko- lí,“ popsala vloni pro magazín Ffaasshhiioonn s tím, že se naučila svoje zkušenosti brát jako svou silnou stránku. „Bez modelingu bych nebyla, kým jsem, je to součást mě a vždycky bude. Věnovala jsem mu důležitou část života, která mě formovala jak povahově, tak i názorově. Je to něco, co mě odlišuje a posiluje, a myslím, že moji kolegové to oceňují,“ dodala.


Mužský svět investic

„Zcela upřímně jsou finance obor, kterému dominují muži,“ otevírá Karolína další téma, které ji už od dob působení v New Yorku provází. „My sami jsme za mého působení ve White Star více žen chtěli. Nicméně, když jsme vypsali pozici, drtivá většina přihlášek přišla od mužů. Možná se ženy tohoto sektoru bojí,“ popisuje a sama přiznává, že trpí tzv. imposter syndromem. Tedy stavem, kdy si kompetentní schopná osoba nedokáže plně uvědomit své kvality a úspěchy připisuje náhodě. „Jen ho spíše beru jako hnací motor než překážku. Navíc mi nejspíš do karet hraje štěstí na kolektiv,“ doplňuje.


Sama Karolína se s předsudky kvůli pohlaví nebo s nevhodným chováním nesetkala. „Navíc, taková ta přehnaná korektnost mi vadí. Člověk se nesmí brát tak vážně,“ dodává. Neformálnosti přitom nahrává samotné prostředí venture kapitálu. „Denně potkávám nové podnikatele, se kterými mohu debatovat o jejich nápadech, mám vhled do různých trhů, byznys modelů a technologií. Strašně moc mě to baví,“ zmiňuje s tím, že i díky tomu v New Yorku nakonec strávila dvanáct let. Než přišla nabídka z Česka.


Evropská kapitola

„Krásně se to sešlo. V Americe jsem byla už dlouho a táhlo mě to zpět. Pak přišla nabídka z Credo Ventures na roli partnera. Nebylo moc co řešit, jen to dalo věci do pohybu,“ přibližuje svou poslední kariérní změnu Karolína, kdy už jako zkušená investorka rozšířila řady jednoho z nejlepších investičních fondů podporujících start–upy v našem regionu.


„Credo má v regionu střední a východní Evropy dobré jméno, a díky tomu přístup k potenciálním investicím,“ říká Karolína s tím, že jejím cílem, společně s dalšími čtyřmi partnery, je reputaci udržet a investovat hlavně do začínajících firem s ambicí minimálně na úrovni kontinentu. „Takovou vizi naplňujeme v nejnovějším fondu, který se uzavřel na konci loňského léta,“ dodává Karolína k téměř dvoumiliardovému fondu, ve kterém hledají firmy s globální vizí. „Dennodenně se setkávám s novými lidmi. Co mě osobně přesvědčí? Odhodlání, drive a soutěživost. Když tohle nemají, tak častokrát ani dobrý nápad firmu nikam neposune,“ přibližuje.


Portfolio Credo Ventures momentálně skýtá víc než sedmdesát pět začínajících inovativních firem včetně těch s valuací vyšší než jedna miliarda dolarů. „Potřebujeme, aby zakladatelé spolupracovali, uměli přijmout zpětnou vazbu, delegovat práci. Největší překážkou k jejich úspěchu pak bývá ego,“ říká Mrozková. Ostatně jedním z důvodů, proč si Karolína Credo vybrala, je i ten, že se snaží pomáhat začínajícím společnostem také v prezentaci. „Chceme, aby foundeři věděli nejen jak postavit dobrý technický produkt, ale také jak ho prodat zákazníkům a investorům. Často byl problém, že nedokázali investory přesvědčit. To se za posledních pět let neuvěřitelně proměnilo. V Česku a celkově ve střední a východní Evropě je výborný talent a čím dál více zkušeností a know-how. Foundeři se posunuli a už ví, jak se chovat, jak svůj příběh prodat,“ přibližuje.


Opatrnost na trzích

A jak se dívá investorka na aktuální situaci na trhu? „Objem investic do nových projektů se v posledních letech v regionu střední a východní Evropy kvůli ekonomické krizi snížil. Investoři jsou opatrnější, i když konkrétně v našem investičním stadiu se to tolik neprojevilo. Vnímám ale, že problém mají firmy, které jsou nadhodnocené, a to hlavně z let 2020 a 2021. Investoři začínají mnohem více sledovat, jak společnosti využívají kapitál. Dívají se na růstovost a valuace jsou všeobecně nižší,“ říká. Velkým tématem poslední doby je podle Karolíny také umělá inteligence, která se výrazně propisuje i do světa venture kapitálu.


„Jednou z našich společností, kterým se daří, je Eleven Labs. Zaměřuje se na AI hlasovou syntézu,“ popisuje Karolína s tím, že kvůli dynamickému nástupu umělé inteligence dnes intenzivně přemýšlí nad tím, jak ovlivní nejen budoucí investice, ale i ty z minulosti. „Řešíme dopad. Jde o fundamentální technologii, která se dotkne všech byznys modelů. Přemýšlíme nad tím, jak nás posun AI ovlivní. Jsou firmy, jejichž produkt umělá inteligence vyřadí. Na druhou stranu, většina našich investic je stále na začátku. Tím pádem se můžeme přizpůsobit a do produktů ji zakomponovat. S tím, že jde technologie dopředu, se musí prostě počítat,“ přibližuje Karolína Mrozková směr, který bude její kariéru ve světě investic aktuálně nejvíce provázet.


Magazín NextŽeny, který vydalo Premium Media Group se věnuje (nejen) elitnímu byznysu pohledem žen. Magazín je součástí projektu NextŽeny advokátní kanceláře Havel & Partners a na jeho obsahu spolupracoval tým #FinŽeny.

bottom of page