top of page

Jitka Hajičová: Dávám férové příležitosti ženám i mužům

Podporovat ambice žen, aby chtěly vstupovat do manažerských pozic. To je podle ředitelky divize Obchodní podpora retailu ČSOB Jitky Hajičové nejlepší cesta, jak rozvíjet ženský leadership. Sama má zkušenost z externího a interního auditu a compliance, nyní je blíže byznysu a také IT. „Dříve to bylo čistě mužské prostředí, což už dnes neplatí. Kolem mě je spousta inspirativních manažerek i v IT pozicích,“ říká manažerka, která byla v loňském roce zařazena do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.



Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva?

Původně jsem se v ČSOB věnovala auditům a compliance, v roce 2018 jsem přestoupila do byznysové části banky a na starosti jsem dostala také správu pobočkových aplikací. Včetně CRM busdevopsového týmu, takže najednou jsem měla ve svém týmu i ajťáky. Naštěstí mám oporu ve svém manželovi, který je z IT byznysu, takže mi významně pomohl s orientací v oblasti IT technologií. Ale myslím, že to byla největší profesní výzva, ve které jsem podle mého i reakcí okolí obstála.


Jakou nyní před sebe stavíte významnou metu?

Co se týče byznysu, tam jsou parametry úspěchu nastaveny poměrně jasně - spokojenost kolegů na pobočkách nebo v Klientském centru. Pokud obchodní podporu nepotřebují, znamená to, že vše funguje, jak má. V mimobyznysové oblasti je pro mě významná meta 100 tisíc žáků, kteří projdou naším vzdělávacím programem. Učíme, jak být finančně a digitálně gramotný a v posledním roce i jak být environmentálně odpovědný.


Co vás nejvíce motivuje ve vašem pracovním životě?

Nové výzvy, skvělý tým okolo mne, srozumitelní šéfové a jistota jedné z nejsilnějších finančních institucí v ČR.          


Je podle vás potřeba mít kolem sebe dostatek ženských vzorů? A v čem byste vy sama chtěla být vzorem?

Určitě. Jsem ráda, že existuje aktivita jako #FinŽeny, protože manažerky jako já se občas ve velkých korporacích cítí osaměle. Doufám, že jsem pro spoustu kolegů a kolegyň vzorem jako manažerka, protože se snažím být maximálně transparentní a férová. Chci samozřejmě po svých lidech výsledky, ale snažím se je podporovat a pomáhat jim, aby neměli pocit, že jsou na úkoly sami.


Jak podporujete rozvoj ženského leadershipu ve svém pracovním prostředí?

Svým příkladem, že to jde. Dávám férové příležitosti ženám i mužům, v mém manažerském týmu jsou čtyři ženy a tři muži. Podporuji i další kolegyně, aby se nebály vstoupit do manažerského prostředí. Myslím, že se mi to daří.


Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

V posledních letech se zastoupení žen ve vedoucích pozicích v bance výrazně proměnilo. Dříve to bylo čistě mužské prostředí, což už dnes neplatí. Kolem mě je spousta inspirativních manažerek i v IT pozicích. Ale je nás pořád méně než mužů, to je fakt.        


Co je podle vás třeba udělat pro to, aby se mohly ženy ve světě financí častěji prosadit i na nejvyšších pozicích?

Musíme podporovat ambice nemanažerek, aby měly zájem působit v pozicích manažerek.


S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat?

Já jsem v životě zdravě soutěživá, ale v tom mužském byznysovém kolektivu jen přirozená soutěživost nestačí, protože kolem mě je spousta velmi sebevědomých kolegů. Pomáhá mi trpělivost, empatie, navenek klidný úsudek, i když se ve mně vaří krev, nekonfliktnost, odbornost a podpora mého týmu. Věřím, že se dá v mužském manažerském kolektivu prosadit, aniž bych musela zvyšovat hlas.  


Jak jste se naučila pracovat se stresem?

Ve stresu samozřejmě bývám, minulý rok byl plný pracovního stresu. Snažím se mu nepodléhat, nebo jej aspoň nepřenášet na své okolí. Takže běhám, háčkuji, čtu, pracuji na zahrádce, chodím na procházky, uklízím, probírám s dcerou věci do školy, s manželem jezdíme na cesty za hranice všedních dnů, s kamarádkami probíráme novinky u vína a nebo taky se snažím nedělat vůbec nic. 


Jak velkou roli v přístupu k vaší práci hraje empatie?

Ohromnou. Myslím, že manažer bez empatie velmi brzy ztratí podporu svého týmu, což je klíčová vlastnost při úspěšném dosahování stanovených cílů.


Máte recept pro rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Nejsem ten typ, který zavře doma dveře a nemyslí na práci. Ani to dobře nejde, protože jsou chvíle, kdy musíte i rodinný život podřídit pracovním povinnostem, které nesnesou odkladu. Ale výhodou je moje rodina. Ta mě povzbuzuje a podporuje. O to víc si potom užijeme společné chvíle, kdy ty dveře od bytu můžu s klidným svědomím zavřít a nemyslet na práci.


Jak podle vás více zapojit muže i do debat nad tématy, která rezonují mezi ženami ve financích?

Já myslím, že v osvícené a otevřené korporaci není potřeba muže do takových debat nutit, což je třeba na ČSOB skvělé. Samozřejmě se to netýká všech mužů manažerů, ale většiny ano. 


Je podle vás cestou k rovnému odměňování mužů a žen zveřejňování mezd na konkrétních pozicích?

To nevím, každé takové zveřejňování vyvolává spíše negativní emoce, protože nemůžete odměňovat všechny stejně. Důležité je vědět, že je odměna férová.


Pokud spolupracujete s nastupující generací, v čem vidíte její lepší připravenost pro úspěšnou profesní dráhu ve světě financí? A v čem naopak jistý deficit?

Mladá generace má obrovské znalosti v oblasti technologií. Vyrostli s mobilem, s technologiemi, jsou intuitivnější, kreativnější, sebevědomější, mají rozhled. Deficit vidím v menší míře cílevědomosti a trpělivosti. Chtějí úspěchy hned, ale ne vždy tomu jsou ochotni podřídit krátkodobý nekomfort, třeba, že úspěchu obětují kousek svého volného času.


Dá se na českých školách získat odpovídající vzdělání, které vás připraví pro cestu na vrchol finančního světa?

ČSOB nespoléhá jen na kvalitu výuky v českých školách. Jak se říká, jdeme štěstíčku naproti programem Studuj a pracuj. Nabízíme stáže studentům, ze kterých se později stávají naši plnohodnotní zaměstnanci. Nemyslím, že by české školy nebyly schopné připravit své absolventy na práci v korporaci. Daleko větší problém je spíše v té oblasti finanční gramotnosti. Vzhledem k tomu, že se školami spolupracujeme v tomto směru již osm let, vidím tady obrovské rezervy českého školství, což se projevuje ne příliš dobrým indexem finanční gramotnosti v české populaci. Nemáme jednotný systém výuky, úroveň znalostí je jiná škola od školy. Záleží na tom, zda na škole působí nějaký osvícený učitel, kterého výuka finanční gramotnosti baví. I proto učitelům pomáháme v akreditovaném programu, protože vidíme velké znalostní nedostatky.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Úkolem mého týmu je zjednodušovat život našim pracovníkům na pobočkách, aby se mohli věnovat byznysu a nezatěžoval je komplikovaný proces. Letos se nám podařilo dodat hned několik věcí, které lidé z té první byznysové linie ocenili. A pak mám radost, že se přihlásil rekordní počet soutěžících do Filipova poháru, což je soutěž ve finanční gramotnosti pro žáky šestých tříd a prim všeobecných gymnázií. 


Jaké aktivity vám pomáhají udržet si energii pro náročné profesní období?

Jednoznačně čas, který trávím s rodinou. Rodinné zázemí je pro mě ta nejlepší zásobárna energie. Většinou se snažím doplnit energii na společných cestách, zrovna nyní se připravuji na delší cestu do Jižní Ameriky. Rok 2023 byl už čtvrtým náročným rokem nejen byznysově, ale i s ohledem na negativní globální události. Proto bychom neměli zapomínat, že je nutné ty osobní baterky čas od času restartovat.


bottom of page