top of page

Kdybych šel na rodičovskou, moje šance vést dnes banku by byla tak 20 procent, říká Igor Vida

Když si bral svou ženu, měla exponovanější a lépe placenou pozici než on. Ale podle tradice šla na mateřskou dovolenou a posléze se situace otočila. "Pokud bych šel na mateřskou já, šance, že jsem tam, kde jsem dnes, by byla tak dvacet procent," odhadl generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida na ojedinělém setkání #FinŽeny & CEOs.

Proto svou ženu velmi obdivuje za to, že při zakládání rodiny přinesla větší oběť. Ale i on se snaží práci více přizpůsobovat rodině, a zatímco nejstarší ze tří dětí říkává, že ho tatínek nikdy nevedl do školky a ze školky, nejmladší už si otcovský doprovod užilo čtyři dny z pěti. "Mužům, kteří jdou na mateřskou dovolenou velmi fandím," podotkl Igor Vida.


Je třeba růže mezi trnkami

Muž v čele jedné z pěti největších bank v Česku své odpovědi na otázky FinŽen nezřídka prokládal velmi osobní zkušeností. Udělal to i v případě dotazu, zda ženy v managementu mají nějaký vliv na produktivitu práce, kulturu a atmosféru ve firmě. "Vyrůstal jsem jako junior dealer na dealingu a asi po roce jsem pochopil, že je třeba ten mužský kolektiv rozbít, že potřebujeme růži mezi trnkami. Takže jsem začal vyhledávat kolegyně, které by se k nám přidaly. A tímto jsem se nechal inspirovat v celé mé kariéře," uvedl Igor Vida.


Vždy byl podle svých slov velmi rád, když se do vyššího managementu nebo představenstva či dozorčí rady prosadily ženy. Vedle toho, že zjemňují atmosféru, tak dovedou přinést pohled, který muže často překvapí, a přitom je velmi relevantní. "Myslím si, že to zlepšuje rozhodnutí, která děláme, a zvyšuje moudrost celé firmy, protože začneme přemýšlet o věcech, o kterých bychom možná nepřemýšleli, nebo to přemýšlení dostane rozměr, který by nás ani nenapadl," uvedl Igor Vida.


Kvóty mohou více rozdělovat než spojovat

Rozpolcený je ale ve svém názoru na kvóty, které by měly stanovit povinný minimální podíl žen v řídících orgánech společností a některé státy Evropské unie už je přijaly. "Nevím, jestli by byly přínosem, nebo by napáchaly více zla než dobra," přiznal šéf Raiffeisenbank. Osobně zastává názor, že čistě kvóty nestačí a je třeba dělat mnohem více. Mimo jiné pomáhat potenciálním manažerkám, aby překonaly určitý handicap vůči mužům, který tvoří jednak akceptace ze strany společnosti a jednak akceptace sebe sama.


Ženy mívají sklon se podceňovat. Pokud nesplňují 100 % kvalifikačních předpokladů na určitou pozici, velmi často se nepřihlásí, zatímco muži reagují na příležitosti i pokud kritéria v takové míře nenaplňují. "Jednoduše pokud ony samy nevystoupí z řady a neukážou na sebe: ano, já na to mám, tak je naší úlohou vytvořit systém, který jim v tom pomůže. To je mnohem důležitější než kvóty samotné. Já se obávám, že jejich zavedením bychom mohli společnost více rozdělit než sjednotit. Bral bych je až jako poslední možnost,"přiblížil svůj postoj Igor Vida.


Šéf Raiffeisenbank ale zmínil ještě jednu důležitou věc. Pokud firma usiluje o diverzitu, a v našem geografickém okruhu je tím dnes myšlena hlavně diverzita genderová, je to samo o sobětéměř nemožné dosáhnout, jestliže nemá zajištěnu psychologickou bezpečnost. "To je něco, co jsem si vzal jako téma, které chci dostat do kultury banky," uvedl s tím, že téma diverzity se v této finanční instituci probírá poměrně často a s představenstvem banky jej v rámci různých oblastí diskutuje několikrát do měsíce.


bottom of page