top of page

Monika Truchliková: Můj celoživotní vnitřní boj je skloubit práci a osobní život

Být dobrá v zaměstnání a zároveň nebýt špatná matka. S tím se ve své dosavadní kariéře nejvíce pere Monika Truchliková, která se v Komerční bance podílí na přípravě Nové éry bankovnictví, což zahrnuje například vývoji nových digitálních produktů a služeb. Po svém prvním porodu se chtěla hned po šestinedělí vrátit do práce, ale nakonec to udělala až po půl roce. Od té doby svádí svůj vnitřní boj mezi rolí matky a profesně úspěšné ženy. Co podle ní může ženám v tomto ohledu pomoci? Monika Truchlíková to shrnuje slovem flexibilita. “Myslím si, že s příchodem flexibilní pracovní doby a možnosti práce z domova se situace o mnoho zlepšila. Jsem také velkým podporovatelem zkrácených úvazků, “ říká v rozhovoru pro #FinŽeny.


Proč jste si vybrala práci ve finančnictví?

Od malička mě bavila a šla spíš matematika, tak mě lákalo studium na Vysoké škole ekonomické. Ale málem to bylo vše úplně jinak. Můj táta měl sen, abych se stala lékařkou. A já jsem mu ten sen chtěla splnit. Tak jsem se na gymnáziu poctivě připravovala na studium medicíny. Dokonce jsem chodila i na latinu. Jak se ale studium blížilo, tak jsem si víc a víc uvědomovala, že to není můj sen, ale sen mého táty, a nakonec jsem podala přihlášku na VŠE. Jsem za to moc ráda. Práce ve finančnictví mě moc baví, a i táta byl nakonec rád. Jen mu to chvilku trvalo.


Když se ohlédnete, co byla vaše největší dosavadní profesní výzva?

V bankovnictví jsem více než dvacet let a těch výzev bylo opravdu hodně. Mám ráda, když se něco děje. Když se ale ohlédnu, tak jednou z nejtěžších výzev v mé kariéře bylo nastoupit do mé první pozice manažera a začít řídit první tým. Nebylo mi v té době ani třicet let a v týmu jsem měla kolegy i s více než třicetiletou praxí. Nakonec to myslím fungovalo velmi dobře a nejstarší kolega dokonce zůstal u mě v týmu až do důchodu.

V posledních letech vnímám jako největší výzvu migraci karetního systému KB, kterou jsme připravovali více než dva roky. Úkol se nám podařilo splnit nejen v rámci plánovaného času, ale i v daném rozpočtu. Navíc migrace si našich téměř 2.000.000 klientů během migračního víkendu ani nevšimlo, což je vždy skvělá zpráva. Byla jsem nesmírně šťastná a hrdá na náš tým.

Další velkou výzvou pak bylo letos v dubnu spuštění Nové éry Komerční banky. V rekordním čase se nám podařilo nově nadesignovat platební a karetní služby pro naši Novou Digitální banku a k tomu vybudovat kompletně novou IT infrastrukturu na zelené louce. Opět klobouk dolů před celým týmem.


V čem se považujete za inovativní? A v čem spíše za konzervativní?

Jak už jsem zmínila, mám ráda nové výzvy. Navíc když si někde všimnu, že něco není úplně ideální, tak mám potřebu to vylepšovat. A to platí jak doma, tak v zaměstnání. Vlastně si tak trochu sama občas přidělávám práci, protože mnohdy je to i mimo moje pole působnosti. Ale když prostě vidím, že by něco mohlo být lepší, tak se to snažím změnit. V čem jsem spíš konzervativní? Asi v osobním životě. Mám ráda stabilitu a rodinné zázemí. Osobně si velmi cením partnerství a přátelství, ve vztazích jsem spíš konzervativní.


S čím jste musela během dosavadní kariéry nejvíce bojovat?

Já osobně jsem musela a stále musím nejvíc bojovat s tím, abych skloubila práci a osobní život, hlavně péči o děti. Považuji to za něco jako můj celoživotní vnitřní boj. Být dobrá v práci a zároveň být dobrá matka nebo alespoň nebýt špatná matka. Když jsem čekala první dítě, tak jsem v pátek v 14:00 napsala kolegům rozlučkový email a ve 22:45 už byl syn na světě. Původně jsem se chtěla hned po šestinedělí vrátit zpátky do práce, ale po jeho narození jsem najednou cítila takovou sílu mateřské lásky a péče, že jsem si vůbec nedovedla představit, že s ním nebudu ve dne v noci. Svoji práci jsem ale nepřestala mít ráda, tak jsem se do ní vrátila asi po půl roce a od té chvíle začal můj tak trochu vnitřní boj zvládat všechno dobře v práci i doma.


Co je podle vás třeba udělat pro to, aby se mohly ženy ve světě financí častěji prosadit i na nejvyšších pozicích?

Podle mého názoru je nejdůležitější ženám umožnit určitou flexibilitu. Zejména v době, kdy mají menší děti. Pokaždé se cítím hrozně, když mají děti nějakou pro ně důležitou akci, na které nemohu být kvůli pracovním povinnostem. Zároveň si ale uvědomuji, že pracovat na významné pozici byla moje volba, a to k tomu prostě občas patří. Myslím si ale, že s příchodem flexibilní pracovní doby a možnosti práce z domova se situace pro nás ženy o mnoho zlepšila. Jsem také velkým podporovatelem zkrácených úvazků. Já osobně jsem měla velké štěstí, že mi Komerční banka umožnila zastávat zajímavé i významné pozice i na zkrácený úvazek, což mi umožnilo lépe skloubit práci a péči o děti. Obzvlášť v době, kdy byly hodně malé.


Je podle vás vhodné více podporovat muže v tom, aby využívali rodičovské dovolené?

Já myslím, že je důležité podporovat rodiny s dětmi obecně. Péče o děti je investice do budoucích generací. Muže na rodičovské určitě podporuji, ale jak už jsem zmínila, obecně podporuji, aby měl muž i žena stejnou možnost volby.


Dá se na českých školách získat odpovídající vzdělání, které vás připraví pro cestu na vrchol finančního světa?

To je těžká otázka. Z mého pohledu hraje ve vzdělání velmi důležitou roli základní škola. Tedy spíše paní učitelka na prvním stupni, která buď v dětech probudí chuť a motivaci experimentovat a učit se nové věci, nebo naopak. Vzdělání je pro úspěch určitě důležité, ale musí jít podle mého ruku v ruce s odvahou a chutí něco dokázat a také proto něco udělat.


Kdy naposledy jste si v práci připadala, že jste v něčem úplně na začátku?

Tento pocit mám pravidelně. V naší oblasti plateb a karet jde vývoj velmi rychle dopředu. Nevím, jestli bych to nazvala tak, že jsem často úplně na začátku, ale něco nového se učím téměř pořád. V poslední době jsem si asi nejvíc připadala úplně na začátku při přechodu na agilní řízení. Je to velká změna pro každou firmu a v oblasti bankovnictví obzvlášť. Během několika měsíců jsme zrušili všechna oddělení jako byl například Marketing, IT, Projektové řízení a prostě dali všechny lidi, kteří vyvíjejí platby a karty do jednoho týmu. Měli jsme podporu od konzultantské firmy, ale stejně jsme se učili spoustu věcí až za pochodu metodou pokus/omyl. Na druhou stranu právě agilita umožňuje a podporuje experimentování při vývoji nových věcí, tak to bylo vlastně úplně v pořádku. Byť pro oblast bankovnictví tento přístup není úplně obvyklý.


Jakou dovednost byste si chtěla osvojit?

Nevím, jestli je to úplně dovednost, ale chtěla bych být lépe organizovaná. Nejsem ten typ člověka, který má jasně napsaný „to do list“, kterého se drží. Nejsem obecně moc dobrá v psaní a psaní zápisů či „to do listů“ mě spíš vyčerpává. Na druhou stranu pak spoustu věcí držím v hlavě a někdy už je toho moc a hlava mi dává signály, že bych s tím měla něco udělat. Takže najít větší oblibu v psaní by se mi moc líbilo. To samé platí i na moje příspěvky na LinkedIn. Kdyby nebyly psané, tak bych určitě přispívala daleko více.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Mám velké štěstí, že jsem součástí týmu, který v Komerční bance připravuje Novou éru bankovnictví, kde se nám toho už podařilo v posledních letech strašně moc. Je vždycky těžké zmínit jen něco, protože těch menších či větších úspěchů naštěstí bylo dost a každý mě moc potěšil. Pokud bych měla vybrat jen ty největší, tak je to samozřejmě výměna karetního systému a úspěšné spuštění Nové éry bankovnictví, ale jak už jsem zmínila mám radost z každé dobře vykonané práce, i když třeba není tak hodně vidět.

V osobním životě mě nejvíc těší úspěchy mých dětí, na které jsem velmi pyšná. Nejstarší syn úspěšně studuje a zároveň se vypracoval na nejvyšší příčky v ČR se stolním tenise ve své věkové kategorii, prostřední dcera se letos dostala na osmileté gymnázium a nejmenší zvládla první třídu úplně samostatně bez velkého přičinění kohokoliv dospělého. Když to tak vezmu, tak největší radost mi dělají úspěchy mých blízkých, ať už doma nebo v práci.


Monika Truchliková působí ve finančním sektoru již více než 20 let. Svou bankovní kariéru zahájila v ING Bank, kde stála u vzniku spořicího účtu Oranžové konto, které se stalo v dějinách českého bankovnictví prvním produktem, jež umožňoval on-line sjednání. Do Komerční banky nastoupila v roce 2002 a postupně působila v různých manažerských rolích v rámci segmentového a produktového marketingu. Od roku 2018 působí na pozici Tribe Leader v Payment Methods Tribe, který má na starosti produkty a služby související s platbami a kartami, a to jak po obchodní stránce, tak i po stránce jejich IT vývoje a provozu.

Během své kariéry se Monika věnovala především inovacím a vývoji nových produktů. Má za sebou několik prvenství na českém bankovním trhu jako například Profi úvěr, který jako první nabízel a stále nabízí zrychlené a zjednodušené financování malých firem a podnikatelů. Dále to byla možnost vlastních obrázků na platební karty nebo třeba propojení studentské ISIC karty s KB platební kartou. V průběhu 20 let získala se svým týmem řadu ocenění a letos obdržela cenu #1 Woman in Payment Systems od společnosti VISA. Aktuálně se Monika významně podílí na strategické transformaci KB v oblasti obnovy karetního systému, transformaci platebních systémů do jednotného centralizovaného platebního řešení a na vývoji nových digitálních produktů a služeb do nové digitální éry KB.

Monika vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance a účetnictví. Vedle práce je pro Moniku nejdůležitější rodina, má syna a dvě dcery. Ve svém volném čase ráda cestuje, má ráda moře i hory a také ráda sportuje.



bottom of page