top of page

FinŽeny zpovídaly šéfy českého finančnictví

Šest šéfů předních tuzemských bank a pojišťoven se koncem loňského září sešlo na jednom pódiu a zodpovídali otázky FinŽen. Řeč byla o diverzitě, roli žen ve firmách a jejich zastoupení ve vrcholném vedení nebo o kariérním postupu. Padaly také rady, jak si říct o vyšší plat nebo jak se správně prezentovat. Ohlédnutí za unikátní akcí #FinŽeny & CEOs přináší následující článek.


Roman Juráš, Generali Česká pojišťovna - Debata CEOs FinŽeny

"Je to taková základní poučka managementu, že co nedokážu měřit, nedokážu ani řídit, takže pokud bychom kvóty neměli, nemůžeme se na to tak přesně zaměřit, dělat plány do budoucna a posouvat toto téma dopředu," vysvětlil svůj pozitivní postoj k povinně stanovenému zastoupení žen ve vedení firem generální ředitel a předseda představenstva Generali České pojišťovny Roman Juráš. Co je ale podle něj ještě důležitější než kvóty a jaké rady nabídl ženám, které chtějí postupovat vzhůru? Přečtěte si zde.


Tomáš Spurný - Debata CEOs FinŽeny

"V Monetě máme de facto nulový pay gap... podle toho, jak to počítáme, ale znovu já jsem dobrý s čísly," rozesmál přítomné předseda představenstva a generální ředitel Monety Tomáš Spurný. S vážností pak dodal, že tématu rovného odměňování mužů a žen se jeho banka věnuje velmi pozorně. Co poradil ženám, které si chtějí říct o vyšší plat? A proč je podle něj diverzita žádoucí bez ohledu na společenské trendy? Více se dozvíte zde.


Igor Vida - Debata CEOs FinŽeny

"Vyrůstal jsem jako junior dealer na dealingu a asi po roce jsem pochopil, že je třeba ten mužský kolektiv rozbít, že potřebujeme růži mezi trnkami. Takže jsem začal vyhledávat kolegyně, které by se k nám přidaly. A tímto jsem se nechal inspirovat v celé mé kariéře," vyznal se Igor Vida. Ženy podle něj nejen zjemňují atmosféru, ale dovedou i přinést pohled, který muže často překvapí, a přitom je velmi relevantní. "Myslím si, že to zlepšuje rozhodnutí, která děláme, a zvyšuje moudrost celé firmy," uvedl Vida. Kde by byl dnes, kdyby šel na mateřskou? Proč si vzal za své téma psychologickou bezpečnost? Můžete si přečíst zde.


Tomáš Salomon - Debata CEOs FinŽeny

"Jsem hluboce přesvědčený, že pestrost týmového složení, a je jedno, jestli to je představenstvo nebo týmy na dalších úrovních, je klíčová pro to, aby určitým způsobem reflektovala prostředí a zákaznickou skladbu lidí, pro které tu jsme," prohlásil generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Obzvlášť ve službách je podle něj velmi důležité, aby ženy přinášely umění pomoct a brzdily mužský testosteron a soutěživost, které občas dovedou zastřít schopnost vidět podstatu a účel celé činnosti firmy. Proč podle něj zkušenosti brzdí odvážná rozhodnutí a jak by vypadalo představenstvo spořitelny, pokud by záleželo pouze na něm? Dozvíte se zde.


Jan Juchelka - Debata CEOs FinŽeny

"Jste obrovskými vzory pro mladší kolegyně a kolegy a myslím si, že máte mít motivaci, odvahu, kuráž udělat jeden krok navíc a navrtávat ve firmách vlastně všechny ty stereotypy, které jsou z určité části historicky špatně," řekl přítomným ženám předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. Jak to vypadá, když se diverzita stane součástí systému firmy a proč kvóty nejsou dokonalé, ale přesto si zaslouží hlas pro, se dočtete zde.


Martin Diviš - Debata CEOs FinŽeny

"Dokázala být náměstkyní generálního ředitele a řídit tisíc lidí, ale zároveň se perfektně postarat o rodinu a ženskou roli v sobě nepotlačovat. Naopak ji vyzdvihovala a dokázala to zkombinovat. Velmi si jí za to vážím," vysekl šéf pojišťovny Kooperativa Martin Diviš poklonu někdejší nejdéle sloužící člence představenstva této společnosti Haně Machačové. Co mu zejména přináší spolupráce se ženami a proč je podle něj důležitá různorodost, se dozvíte zde.



bottom of page